Jégkrémtorta vajkaramellás popcornnal

Jégkrémtorta vajkaramellás popcornnal

1. A torta tésztájához fehéredésig keverjük a puha vajat és a cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan kikeverjük. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, hozzáöntjük a tejet, és egy kézi mixerrel összedolgozzuk.

2. Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, és belesimítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig vagy tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A karamellszószhoz a cukrot egy nagyobb serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten megolvasztjuk (nem kevergetjük, csak rázogatjuk néha). Félrehúzzuk a tűzről, és lassan csurgatva hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, és folyamatosan kevergetve elvegyítjük. Kis darabokban hozzáadjuk a vajat, majd a sót.

4. Felhasználás előtt 15 perccel a fagyit kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. A torta összeállításához a tésztát kettévágjuk a középen, az aljára kanalazzuk a vaníliafagyi felét, és elegyengetjük. Rácsorgatjuk a karamell felét, hogy mindenhová jusson, majd rákenjük a maradék vaníliafagyit. Rátesszük a torta tetejét, kicsit lenyomkodjuk, majd lefóliázzuk, és a fagyasztóba tesszük minimum 4-5 órára.

5.  Amikor tálalni szeretnénk, kivesszük a fagyasztóból, és 10 perc elteltével levesszük róla a csatos tortaformát. A karamellt felmelegítjük, hogy újra folyékony legyen. A vajkaramellás popcorngolyókat egy tálba tesszük, és ráöntünk a karamellből annyit, amennyi összefogja őket. Alaposan elkeverjük. A pocornból egy kisebb tornyocskát építünk a torta tetejére, majd meglocsoljuk a maradék karamellel, és ízlés szerint egy kis csokiszósszal. Azonnal tálaljuk!

A receptet a mindmegette.hu készítette.

Hozzávalók

A tésztához:
7,5 dkg vaj (+ a formához)
17 dkg cukor
2 db tojás
1 tk sütőpor
1 bögre liszt
1,9 dl tej (zsíros)
A karamellhez:
22,5 dkg cukor
1,25 dl habtejszín
11,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 tk só
Az összeállításhoz:
1 l vanília fagylalt
Caramoon popcorn
csokoládéöntet

Időszükséglet

90 perc